Zupa krem biała fasola & pomidory

Kocham zupę pomidorową, a nie mam jej na blogu whaaaat?! Pewnie zwykła, klasyczna pomidorówka wydawała mi się zbyt prosta, oczywista, ale ponieważ spożywam ją tak często zasługuje na odrobinę szacunku i uznania.

Zimowa wersja pomidorowej zupy została doładowana proteinami, w smaku ostrzejsza, rozgrzewająca i sycąca. Ponieważ surowe pomidory sklepowe mają teraz smak plastiku, polecam zrobić ją z tych z kartonika lub puszki (choć w tych z puszki mamy do czynienia ze szkodliwym bisfenolem).

Pomidory to jedne z niewielu warzyw, którym nie szkodzi obróbka termiczna, dla odmiany działa pozytywnie, powodując wzrost poziomu likopenu (przeciwutleniacza). Dodajmy do tego białą kremową fasolę Lima i mamy zestaw idealny, przynajmniej dla mnie :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + 1 h
Ilość porcji: ok. 3 L

SKŁADNIKI

zupa:
1 szklanka fasoli lima
1 szklanka białej drobnej fasoli
1 puszka pomidorów krojonych
10 pomidorów suszonych ze słoika (opcjonalnie)
1 L passaty pomidorowej (lub słoik koncentratu 200 g + 4 szklanki wody)
1-2 świeże papryczki chilli (1 średnio ostra / 2 bardzo)
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki syropu klonowego (innego słodkiego)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oregano

dodatki:
świeże zioła
suszony czosnek niedźwiedzi
oliwa extra virgin
grzanki (w wersji bezglutenowej wiadomo jakie ;)
płatki chilli

PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolę namocz przez noc, następnego dnia ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Na dno garnka wlej oliwę i podduś drobno pokrojoną cebulę. Jak zmięknie, dodaj drobno pokrojony czosnek, kumin, słodką paprykę (w proszku) oraz pokrojone świeże chilli. Podsmaż chwilę.
  3. Dolej wino, wymieszaj, chwilę podgotuj i dodaj pomidory, passatę (przecier z wodą), sos sojowy, oregano, syrop klonowy, sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. Pozostaw do momentu zagotowania, zblenduj na gładki krem.
  5. Na koniec spróbuj czy jest odpowiednio przyprawiona, jeśli nie dodaj nieco więcej przypraw wedle uznania.
  6. Podawaj z grzankami, oliwą i płatkami chilli.

¡buen provecho!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *