Zupa kokosowo pomidorowa z curry

Pochodzą z Peru, do Europy przybyły w XV wieku, z początku były uważane za trujące, potem za afrodyzjak, pod koniec XIX wieku trafiły do puszek z zupą – które niecałe 100 lat później stały się wizytówką pop-art’u. To historia pomidora skondensowana jak zupa marki Campbell i o pomidorach będzie dziś.

Sezon na te owoce – które tylko ze względu na zastosowanie kulinarne zaklasyfikowano jako warzywa – trwa całe lato, więc korzystam. Pod koniec sezonu produkuję przecier, a w trakcie np. hummus pomidorowy, meksykańską zupę pomidorowo paprykową, klopsiki z marinarą, zupę krem z fasoli i pomidorów, pastę z suszonych pomidorów, tofu i świeżych ziół. Jednym z pomysłów na domową zupę pomidorową jest dodanie do niej czerwonej pasty curry, mleka kokosowego, świeżej kolendry oraz makaronu sojowego.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25-3.0 min
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

1 kg pomidorów lub 2 (2 x 400 g) puszki krojonych
1 (400 g) puszka mleka kokosowego
1 L bulionu warzywnego
2 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1/2 łyżeczki kuminu

+ makaron sojowy lub ryżowy
++ sok z limonki
+++ świeża kolendra
++++ gomasio

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oleju sezamowym podsmaż drobno posiekaną cebulkę, czosnek, pastę curry i kumin.
  2. W garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj drobno pokrojone pomidory (lub te z puszki), sos sojowy i cukier.
  3. Podsmażoną cebulę dodaj do pomidorów, zblenduj, dodaj mleko kokosowe i w razie potrzeby dopraw na koniec.
  4. Podawaj z ryżowym makaronem, świeżą kolendrą i sokiem z limonki.


Coconut tomato soup with red curry

RECIPE

Preparation time: 25-30 min.
Serves: 4-6

INGREDIENTS

1 kg tomatoes or 2 (2 x 400 g) cans diced tomatoes
1 (400 g) can coconut milk
1 liter vegetable stock
2 tsp of raw cane sugar
1 tbsp soy sauce
2 tsp sesame oil
1 red onion
1 clove garlic
1 tsp red curry paste
1/2 tsp cumin

+ soy or rice noodles
++ lime juice
+++ fresh coriander
++++ gomasio

PREPARATION

  1. Fry the finely chopped onion, garlic, curry paste and cumin on sesame oil.
  2. In a saucepan, boil vegetable broth, add finely chopped tomatoes (or those canned), soy sauce and sugar.
  3. Fried onion add to tomatoes and blend. Add coconut milk and – if necessary – more seasonings (curry paste, cumin, soy sauce etc.).
  4. Serve with rice noodles, fresh cilantro and lime juice.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *