Pasta z suszonych pomidorów, oliwek, tofu i ziół
Crostino to włoska przystawka, składająca się z małej kromki obustronnie zgrilowanego pieczywa i dodatków. Włosi robią je z ciabbaty (rodzaj pieczywa), popijają winem…wyobrażam sobie te skupione twarze w chwili celebracji…a tak naprawdę to odpowiednik naszej zwykłej, polskiej grzanki :)
Mini grzanki to u mnie dość częsty rytuał poranny. Suchy chleb bądź bułkę przemieniam w śniadaniowy, ekskluzywny posiłek za pomocą elektrycznego grilla, patelni lub piekarnika. W końcu nie można marnować jedzenia, a starego pieczywa nienawidzę.
Do takich małych, ciepłych kromek pasuje każda smakowa fanaberia. Ja preferuję te słono, warzywno, ziołowe, pełne witamin i tęsknoty za latem. Żeby zachować spójną koncepcję mego dzisiejszego śniadania, nawiążę do kuchni śródziemnomorskiej i użyję ukochanych suszonych pomidorów, oliwek i świeżych ziół. Ale ponieważ pełnowartościowe śniadanie to również białko, dodam tofu.
Tak naprawdę smak tej pasty przypomina mi jedzone za czasów wegetarianizmu, serki almette (sorry za product placement, ale nie wiem jak się ten rodzaj nabiału nazywa profesjonalnie), słony i słodki zarazem, intensywnie ziołowy. Do tego ta puszysta konsystencja i lekka kwaskowatość wynikająca z połączenia tofu i soku z cytryny. Jaram się efektem końcowym i liczę na pozytywny feedback wśród wszelkich głodnych istot, czytających ten wpis :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 kostka tofu (np. silken 300-400 g)
6-8 suszonych pomidorów
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka świeżej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki przecieru pomidorowego (domowego)
10 czarnych oliwek
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera, możesz je wstępnie pokroić jeśli masz blender o małej mocy.
- Zmiksuj wszystko na jednolitej konsystencji pastę.
- Podawaj z pełnoziarnistymi grzankami.
BRAK KOMENTARZY