Hummus z czarnej fasoli

Hi everybody! Słońce, milion spraw na głowie, a przecież mamy tydzień hummusu. Dlatego zaczynam od przepisu na czarny fasolowy. Niestety mimo wszelkich starań kolor nie jest taki jak bym chciała, ale za to smak idealny.  Był już klasyczny hummus z ciecierzycy, hummus z bobu, więc postaram się o kilka mniej typowych przepisów na zmontowanie tej ulubionej przekąski. Na pierwszy ogień czarna fasola! Elo.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. + 12 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

hummus:
1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli (namocz ją wcześniej minimum 8 h)
2 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
2 łyżki wody
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki cayenne
1 łyżeczka kakao
1 łyżka poszatkowanej świeżej kolendry
szczypta soli

dekoracja:
świeża kolendra, czarny sezam, oliwa

PRZYGOTOWANIE

  1. Umieść wszystkie składniki na hummus w pojemniku blendera i zmiel na jednolitą masę.
  2. Podawaj z pieczywem, pitą, ryżem, skropiony oliwą, posypany startą skórką cytryny lub limonki, czarnym sezamem i świeżą kolendrą. W towarzystwie grillowanych warzyw też jest super.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.