Chleb bananowy bezglutenowy

Banany w cieście, posypane cynamonem i prażonymi płatkami migdałowymi, słodkie, ciepłe, przypieczone na patelni, z odrobiną ciemnego rumu…kiedy mam kryzys i potrzebuję czegoś super słodkiego tylko one ratują ;)

Kiedyś był to tylko typowy deser z taniego baru z orientalnym żarciem, i gdyby wspomnienie tego smaku, w takiej formie, miało zostać we mnie na zawsze, wolałabym umrzeć :P…tłuszcz niewiadomego pochodzenia, papkowaty banan, zero zajawki. Ale nie będę się znęcać nad warszawską „gastronomią” sprzed lat, nie potrzebowałam jej, tak samo jak ona mnie za klienta, co pyta o dania bez tego, czy tamtego. Smak marnego deseru odszedł w zapomnienie, bo to takie proste żeby zrobić go smacznym i na nowo się zajarać.

Od początku nie planowałam podawać przepisu na banany w cieście, a jedynie przywołać wspomnienie ich smaku. Bananowe klasyczne ciasto, troszkę nuda, bananowy chleb też klasyk, ale już lepiej. Zrobiłam bezglutenowy, bo ile można jeść tej mąki! Orzechy laskowe w karmelu z syropu klonowego i cynamonu, które wylądowały na chlebku, trafią niebawem jako oddzielny przepis na batony. Czasem kupuję takie za miliony, ale po co skoro zrobienie ich to taki banał.

Wracając do chleba, ma mocno intensywny smak, troszkę „chlebowy”, troszkę słodki, jest wilgotny, ale strukturę ma jednorodną, nie wyrasta zbyt wysoki, dzięki czemu jest zbity. Podczas pieczenia w całym domu czuć wanilię i cynamon, za chwilę znowu słodkie banany, będzie ciężko, ale wytrzymaj do momentu aż ostygnie, choć na ciepło pewnie też jest spoko. Ja spożywałam go jako dodatek do wieczornej kawy, ale pewnie do śniadania z domową konfiturą lub kremem z pierniczków wpasuje się równie dobrze. Cheers!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. + 40 min.
Ilość porcji: 26 cm keksówka

SKŁADNIKI

mokre:
3 dojrzałe banana
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody (to zastępuje jajka)
2 łyżki syropu klonowego (możesz pominąć jeśli chcesz mieć mniej słodki chleb)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki świeżo parzonej kawy

suche:
1/2 szklanki mąki kokosowej
1,5 szklanki mąki migdałowej (czyli kup migdały i je drobno zmiel)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

dekoracja:
garść ulubionych nasion, ziaren czy orzechów
1 łyżka syropu klonowego (lub innego słodkiego)
1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre, a następnie połącz wszystko razem przy pomocy miksera.
  3. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
  4. Na suchej patelni upraż nasiona lub orzechy, którymi planujesz udekorować swój chlebek. Dodaj syrop, posyp cynamonem, wymieszaj aż wszystko dokładnie się pokryje, a syrop skarmelizuje.
  5. Teraz zostało ci tylko udekorowanie karmelizowanymi orzechami lub ziarnami ciasta (wciśnij lekko łyżką dekoracje w ciasto – do połowy ich wysokości tak, aby w trakcie pieczenia nie odpadły ;).
  6. Wstaw blaszkę do piekarnika na 30-45 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *